Kennis opdoen over eerste hulp verlening

EHBO cursus Zaandam

Bij de EHBO cursus in Zaandam doe je kennis op over het verlenen van eerste hulp. EHBO moet namelijk voor iedereen begrijpelijk zijn en je moet weten hoe je het kunt toepassen. De EHBO cursus is opgezet volgens de regels van het Oranje Kruis en het Rode Kruis. Hierbij kun je zelf kiezen voor welke variant je kiest. Er zijn niet zo heel veel verschillen tussen deze twee varianten. Wel is het zo dat het certificaat dat je behaald bij de EHBO cursus volgens de regels van het Rode Kruis, Europees erkend is. De cursus volgens de regels van het Oranje Kruis is alleen bekend in Nederland. Deze variant voldoet wel aan de Europese richtlijnen. Hieronder worden de verschillen tussen de EHBO-cursussen verder toegelicht.

 

Verschillen tussen de EHBO-cursussen

Wanneer je de EHBO-cursus van het Rode kruid gaat volgen hoef je geen examens te doen. De docent monitort tijdens de lessen of je bekwaam bent en of je voldoet aan alle vooraf opgestelde competenties. Wanneer dit het geval blijkt te zijn, ontvang je een EHBO-certificaat maar geen diploma. Volg je de EHBO-cursus van het Oranje Kruis, dan moet je wel een examen doen. Bij dit examen zijn twee onafhankelijke examinatoren van het Oranje Kruis betrokken. Zij hebben jou dus nog niet eerder gezien en weten niet hoe je hebt gepresteerd tijdens de lessen. Wanneer je slaagt voor dit examen ontvang je een diploma. Het is mogelijk om dit diploma om te zetten in een Rode Kruis certificaat. Let op: het omgekeerde is niet mogelijk.

 

Cursussen EHBO voor de jeugd

Naast bovenbeschreven cursussen is er ook een EHBO cursus ontwikkeld speciaal voor kinderen. Je denkt hier misschien niet als eerste aan. Toch is het een goed begin zodat kinderen alvast kennis opdoen over het verlenen van eerste hulp. Je weet nooit wanneer dit van pas kan komen. Ze leren bijvoorbeeld over verwondingen en kneuzingen. Over reanimatie leren ze nog niet want dit komt alleen in de cursus voor volwassenen aan bod.

Leave a Reply