Hoe maak je een kaasplankje

Gruyere kaas

Kaasplankjes zijn razend populair tegenwoordig. Ze worden veel gegeten als dessert, als snack ‘s avonds bij de borrel, of als lekkere traktatie op tafel als je gasten in huis hebt. Kaasplankjes zien er vaak groots en indrukwekkend uit, maar het maken van een kaasplankje is écht niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een paar simpele tips heb je in no-time een lekker kaasplankje op tafel staan. Want met wat noten, olijven en natuurlijk een paar lekkere kazen, waaronder bijvoorbeeld de Gruyere kaas, heb je al een complete kaasplank. Een lekkere borrel plank waar je de hele avond van kunt genieten.

Welke kaas hoort er op een kaasplankje

Op een medium grote kaasplank, horen toch minimaal 5 tot 7 verschillende kazen te liggen. Natuurlijk ga je altijd eerst voor de stukken kaas die je zelf het allerlekkerste vind. Daarna komen de kazen die je goed kent. Denk dan bijvoorbeeld aan stukjes brie, geitenkaas, jonge kaas en cheddar. Maar het word nog interessanter wanneer je deze alom bekende kazen afwisselt met speciale kaas. Een jonge kaas met Italiaanse kruiden bijvoorbeeld, of de populaire Gruyere kaas. Deze Zwitserse kaas is zowel zoet als zout van smaak en daarom een perfecte, interessante, toevoeging aan je kaasplankje.

Wat hoort er verder nog op je kaasplankje

Het heet dan misschien wel een kaasplankje, maar het is geen écht kaasplankje wanneer er alleen maar kaas op ligt. Er moeten andere lekkernijen bij om de kaassmaak te neutraliseren, en natuurlijk ook voor de lekkere afwisseling. Kijk bij het toevoegen van andere lekkernijen, vooral naar welke soorten kaas je hebt. Bij veel zachte kazen, is het bijvoorbeeld een goed idee om iets knapperigs toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan stokbrood of verschillende soorten noten. Maar ook druiven, olijven, worst of serranoham misstaan niet op een kaasplankje. En mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd jouw lokale kaasboer om hulp vragen. Zij weten precies welke smaken goed samengaan met lekkere kazen.

Leave a Reply