Wat doet fermentatie precies met voeding?

Fermentatie

Fermenteren is het met behulp van micro-organismen afbreken of omzetten van bepaalde grondstoffen in voeding. Het is van oudsher en conserveringstechniek, maar wordt tegenwoordig op grotere schaal toegepast. Fermentatie is ontzettend gezond, want er ontstaan in dit proces allerlei enzymen en probiotica. De enzymen doen het product veranderen van smaak, textuur en zuurgraad, maar verteren ook alvast deels. Mensen die spijsverteringsklachten hebben doen er dus goed aan voedsel dat door een proces van fermentatie is gegaan te consumeren.

Door fermentatie ontstaan goede bacteriën

Er is steeds meer bekend over de rol van goede bacteriën in je darmen. Ze zijn verantwoordelijk voor een juiste vertering van je voedsel en het tegenhouden van ongewenste indringers. Om die reden zeggen ze dat de basis van je gezondheid in je darmen zit. Door fermentatie ontstaan heel veel van dit soort goede bacteriën, en daarom zeggen ze dat gefermenteerd voedsel rijk is aan probiotica. Het is de perfecte voeding voor wie op natuurlijke wijze zijn darmflora wil verbeteren. Misschien heb je wel spijsverteringsklachten, of een tekort aan energie. Fermentatie producten kunnen je dan helpen doordat ze je darmflora in balans brengen. En doordat ze ook nog eens makkelijk te verteren zijn kun je er bijna onmogelijk last van krijgen in je darmen, mits ze geen andere stofjes bevatten waar je gevoelig op reageert, zoals lactose.

Yoghurt is het bekendste gefermenteerde product

Het meest bekende product dat met fermentatie wordt gemaakt is natuurlijk yoghurt. Dit zit boordevol met goede bacteriën voor je darmen. Het bevat echter ook lactose. Als je dat wilt vermijden dan kun je beter kiezen voor plantaardige, gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool, miso, tempeh en kombucha. Elk van deze producten is heel goed voor je darmflora, en draagt zo zijn steentje bij aan je gezondheid en de balans in je lichaam. Het kan zijn dat je even moet wennen aan de ietwat zure smaak van gefermenteerde producten, maar als je het slim combineert voegt het juist heel veel smaak toe aan een gerecht.

Leave a Reply